En elrenovering ger ett säkrare hem

Hur ser ditt elsystem ut? Det har du - som så många andra - säkerligen ingen aning om. Så länge det fungerar så finns det ingen anledning till oro. Faktum är dock att även ett elsystem har en begränsad livslängd och att man som villaägare bör vara medveten om detta.

Skillnaden mellan ett föråldrat elsystem och exempelvis en fasad som måste målas om med jämna mellanrum är attd en förra faktiskt kan vara en livsfara. El är farligt och måste hanteras korrekt och ha säkra lösningar som minimerar riskerna för olyckor i form av exempelvis bränder. Ett äldre system kan ha ett så pass kraftig slitage att riskerna är för stora. och: du som husägare kan alltså vara helt omedveten om det.

Hur ska man då se på elsystem och vilken livslängd ett sådant normalt har? Man brukar säga att en rimlig tid att förhålla sig till ligger på ungefär femtio år. Vi skulle dock rekommendera att man låter en behörig elektriker genomföra en besiktning om man känner sig osäker. Detta då det, som sagt, kan handla om ren livsfara.

En elektriker uppdaterar alla lösningar

Skulle det vara så att den elektriker du anlitat för en besiktning påpekar att det är dags för ett byte så är detta enbart av goda. Visst, det kommer att kosta lite - men du kommer även att få mycket för pengarna. Det som sker är att alla ledningar,, strömuttag, elcentralen och elmätartavlan byts ut.

Här kan du även gör aktiva tillägg. Bor du i en villa i Stockholm och har en familj så är det idag inte ovanligt att ratiot mellan uttag kontra tekniska hjälpmedel som används till vardags inte stämmer överens och är kompatibla.

Vi har ett större behov idag och en elektriker kan montera- och koppla in fler uttag i de rum där det behövs samt på de ytor där det kommer att vara bäst.Köket, sovrummet och vardagsrummet brukar normalt vara i behov av fler uttag om man ser till äldre hus. Andra tillval som är möjliga att göra är att koppla in exempelvis elburen vattenvärme samt inbrottslarm.

Använd Rot-avdraget för en elektriker

Priset för en elrenovering är svår att sia om då allt utgår från husets storlek, vilken elektriker du anlitar, vilka lösningar (tillval) du vill göra samt vilket material du väljer. Det senare - materialet - varierar ganska mycket i pris, men som lekman så kan kanske göra bäst i att följa de rekommendationer som elektrikern ger. Att spara några tusenlappar initialt, men för en lösning som har sämre hållbarhet är ingen god investering.

Gällande kostnaden för en elektriker så brukar man - mellan tummen och pekfingret - säga att en elrenovering kostar omkring 50.000 kronor. Denna summa inkluderar rot-avdraget och bortser från tillvalen vi ovan nämnde. Det handlar om ett jobb där tre elektriker närvarar och som tar ungefär tre arbetsdagar att slutföra. Och, som sagt - det ger dig ett uppdaterat elsystem som håller i minst 50 år. En tusenlapp om året för att leva säkert.

Lästips: Byta till jordade uttag - anlita ett proffs

11 Apr 2018