Ny teknik i badrummet

Den tekniska utvecklingen går framåt på alla fronter, såväl i Sverige som utomlands. Internationellt står sig Stockholm bra i förhållande till internationell konkurrens, i alla fall vad det gäller innovationslösningar. När det kommer till praktisk användning av tekniken i form av installerade lösningar vid exempelvis badrumsrenoveringar, ligger Stockholm och Sverige lite sämre till.

Undersökningar visar att ett ganska litet antal, 35%, av aktörer inom VVS-branschen har koll på den senaste tekniken och arbetar aktivt för att införliva den i sitt utbud. Många känner att de har ingen eller nästan ingen koll på den nya tekniken, men uttrycker samtidigt en önskan om att lära sig mer och att i framtiden kunna erbjuda ny teknik vid badrumsrenoveringar. Vill man ha ett toppmodernt badrum gäller det således att hitta rätt firma.

Internet of Things

Samtidigt spår experter att utvecklingen kommer att skena iväg ytterligare, och att vi kommer att få se många förändringar inom den närmaste tioårsperioden. Framför allt inom området Internet of Things (IoT), eller Sakernas Internet som det kallas på svenska, kommer ständigt nya produkter och lösningar.

IoT är ett sätt att med internetuppkoppling få vardagliga saker att analysera sin omgivning och att kommunicera med varandra och med sina ägare. Det kan till exempel vara en våg som samtidigt som den väger dig även ger dig information om blodtryck, BMI och puls. Toaletter med automatisk spolning, som även analyserar din avföring för att avgöra ditt hälsotillstånd, är en annan innovation som faktiskt redan finns och som experter tror kan göra entré på den svenska marknaden inom en inte allt för avlägsen framtid.

Beröringsfritt

En annan trend är att så långt som möjligt undvika fysisk kontakt med föremålen, för att förhindra bakteriespridning. I offentliga miljöer är detta redan stort, till exempel sensorer på kranar och på toaletter. Sensorer kan även känna av vem som kommer in i badrummet och erbjuda ett individuellt anpassat program för belysning, ventilation, vattentemperatur, golvvärme etc, för varje familjemedlem. Självöppnande och självlåsande dörrar finns redan ute på marknaden.

Vattentätt

Teknik som tål vatten är en naturlig lösning för ett badrum. Redan nu finns olika lösningar för musikuppspelning i badrummet som inte är förenad med livsfara, till exempel en vattentät bluetooth-högtalare med sugpropp som man lätt fäster på kakelväggen och som låter en njuta av favoritspellistan i badet eller duschen. En fabrikant har till och med tagit fram ett duschmunstycke med inbyggd högtalare.

Vattensnålt och miljövänligt

Snålspolande kranar och toaletter är redan en trend på den svenska marknaden och har blivit mycket populära i Stockholm. Dessa produkter har en bra design, är bekväma att använda, är bra för miljön och sänker dessutom hushållets energikostnader.

Och det är nog ungefär här man ska söka svaren till vilka produkter som kommer at lyckas vinna våra hjärtan, och vilka som kommer att förpassas till historiens skräphög tillsammans med bakmaskinen och googleglasögonen. Finns det ett miljömässigt eller reellt livsförbättrande inslag har en produkt större chans att bli något vi använder och vill ha. Om produkten mest känns som en gimmick kan den kanske sälja ett tag, men sedan glömmas bort. För handen på hjärtat – hur stort behov har du av en toapappershållare som beställer nytt papper när rullen håller på att ta slut?

20 Mar 2018