Vilken skrivare passar dig?

Olika skrivare är bra för olika saker. Står man och ska köpa en skrivare gör man rätt i att fundera på hur den ska användas och anpassa köpet därefter. På så vis behöver man inte lägga ut pengar i onödan. Man får helt enkelt mer för pengarna om man inte behöver betala för funktioner och tillägg som man inte har någon nytta av över huvud taget.

Till att börja med är det alltså bra att känna till de vanliga skrivartyperna och dess egenskaper. När man vet detta kan man sedan enkelt göra sitt köp efter de behov man har.

Laserskrivare

Jobbar du på kontor och behöver dina papper snabbt utskrivna? I sådana fall kan en laserskrivare vara rätt val. Om du dessutom inte behöver skriva ut särskilt mycket färg, kan en svart-vit laserskrivare vara det som passar dig bäst.

Är man ute efter snabbhet är laserskrivare det som ofta anses vara bäst. Ska man däremot bara, lite då och då, skriva ut något papper i hemmet kan till exempel en begagnad bläckskrivare passa bättre, om man vill lägga ut så lite pengar som möjligt.

Det man dock bör tänka på är att laserskrivare vanligen är lite billigare per utskrift än vad bläckskrivare är. Även om den initiala kostnaden oftast alltså är dyrare för laserskrivare, kan man spara ihop mellanskillnaden efter tillräckligt många utskrifter.

Värt att notera är att laserskrivare utvecklas ständigt. Om några år är utskrifterna sannolikt ännu snabbare än vad det är nu och kan på sikt bli ännu mer populär än vad den är idag.

Bläckskrivare

Bläckskrivare är för dig som inte har snabbhet i utskrifterna som högsta prioriet. Bläckskrivare är ofta väldigt mångsidiga, och det går att skriva ut vanliga dokument såväl som fotografier i bra kvalitet. Hur bra kvaliteten blir beror givetvis till viss del hur bra skrivare du köper. Generellt sett kan man säga att en bläckstråleskrivare passar dig som:

  • Vill kunna skriva ut i färg.
  • Vill ha möjlighet att få till utskrifter med god kvalitet, både vad gäller texter och foton.
  • Inte behöver få utskrifterna snabbt.

Värt att notera är, som ovan nämnt, att en bläckskrivare blir något dyrare per utskrift än en laserskrivare. Detta till följd av de förhållandevis höga priserna på bläckpatroner. Hur som helst är det ett ganska lågt pris att betala, och det dröjer många utskrifter innan det blir summor värda att tala om.

Tillägg och funktioner

Moderna skrivare definieras allt mer av sina tillägg och funktioner. När du ska välja skrivare har du möjlighet att göra just det efter dina behov i hög grad, tack vare det ökade antal funktioner som många modeller faktiskt har.

Till exempel har många skrivare idag wi-fi för att kunna ansluta till ett trådlöst nätverk. Det här är ofta en förutsättning om du även vill kunna skriva ut från en surfplatta eller en mobiltelefon. Dock går detta ofta att göra med hjälp av bluetooth. Andra funktioner som kan vara bra att ha, är att kunna scanna in papper eller använda skrivaren som kopiator.

12 May 2017